sâmbătă, 14 februarie 2015

Cum pregătești și populezi acvariul?


Dragii mei,
A trecut multă vreme de când nu v-am mai scris.
În acest articol doresc să împart cu voi experiența în acvaristică pe care am acumulat-o cu soția mea de-a lungul vremii.
Primul acvariu reprezintă un prim pas în minunata lume a acvaristicii. Ca mai toți ceilalți, nici noi nu ne-am informat suficient înainte de a merge la pet-shop pentru a achiziționa acvariul cu toate cele necesare. Nu știam ca trebuie sa cumpărăm filtru, nisip, plante și eventual o amfora mică unde să se mai ascundă peștii. Așadar am realizat repede că întreținerea unui acvariu nu însemna doar schimbarea apei o data la ceva timp, așa cum făcusem mai demult în copilărie.
Ne-am confruntat cu probleme cauzate de faptul că nu am lăsat acvariul să se cicleze, am folosit apă direct de la robinet sau l-am așezat în apropierea unei ferestre. Acestea, împreună cu suprapopularea acvariului, sunt cele mai frecvente greșeli pe care le face orice începător, dar este foarte important să ne documentăm și mai ales să nu le repetăm.
Toți specialiștii recomandă ca acvariul cu toate echipamentele să fie achiziționat înaintea peștilor, pentru ca acesta să treacă prin procesul de ciclare. Ciclarea acvariului reprezintă procesul prin care se formează bacteriile ce descompun nitriții în nitrați. Acest proces poate dura până la 2-3 săptămâni, timp în care acvariul trebuie ținut cu toate echipamentele pornite, dar nepopulat cu pești. Am citit că există de cumpărat colonii de bacterii care teoretic ajută la o ciclare mai rapidă a acvariului, dar nu le-am încercat. În această perioadă se pune în apă puțină mâncare pentru pești, aceasta ajutând la înmulțirea bacteriilor denitrifiante. Necunoscătorii ca noi ar spune că e prea multă bătaie de cap. Dar și noi am conștientizat de îndată că peștii trebuie să supraviețuiască într-un mediu curat, la fel ca noi oamenii.
După ce trece perioada de ciclare, trebuie cumpărați peștii. Dar și aici e nevoie de atenție. Nu toate speciile sunt compatibile între ele.
Când achiziționăm peștii trebuie să ținem cont pe lângă compatibilitățile între specii și de nevoile fiecărei specii, dar mai ales de cantitatea de apă necesară fiecărui exemplar. Numărul de pești pe care îl poate găzdui acvariul se poate calcula în funcție de lungimea la care ajung peștii la maturitate. Aceste lungimi se găsesc în cărțile de acvaristică, dar mai nou și pe internet.
Nu trebuie să ne grăbim să introducem peștii  în acvariu de îndată ce i-am cumpărat. Caracteristicile apei din punguța în care ni i-a dat vânzătorul pot fi altele decât cele din acvariul de acasă. De aceea, trecerea trebuie făcută lent. Întâi se aduce punga cu pești la aceeași temperatură (echilibru termic) cu apa din acvariu. După ce realizăm echilibrul termic, desfacem punga cu pești și adăugăm treptat apă din acvariu până când avem în acea pungă un procent de 75-80% apă din acvariu. Această operație durează aproximativ 30 de minute. După ce am terminat de adăugat apa, mai lăsăm peștii în pungă încă 10 minute, după care îi introducem în acvariu.
Un alt aspect de care trebuie să ținem seama este calitate apei. Apa de la robinet conține foarte mult clor, care este fatal pentru pești sau pentru bacteriile denitrifiante din acvariu. Înainte de a schimba apa din acvariu trebuie sa o declorinăm (adică să eliminăm clorul). Declorinarea se poate face în două feluri:
-          rapid, printr-un proces chimic prin adăugarea unor soluții chimice ce se găsesc la pet-shop; 
-         în timp, prin depozitarea apei  în vase descoperite timp de aproximativ 24 de ore. Astfel clorul se va evapora, iar apa va fi gata pentru a fi adăugată în acvariu.
Unii fac greșeala de a fierbe apa, neștiind că odată cu eliminarea clorului, prin fierbe se distrug și unele săruri de care au nevoie peștii și plantele. Noi am făcut greșeala de a așeza acvariul în apropierea geamului, iar bătaia directă a razelor a favorizat apariția algelor. Când am realizat de ce se înverzea apa din acvariu l-am mutat într-un loc mai ferit de lumina puternică.
Apa din acvariu trebuie schimbată o dată pe săptămână în proporție de 25-30% pentru a elimina din nitriții adunați și pentru a-i păstra proprietățile chimice neschimbate. În cazul în care în acvariu avem și pui apa se poate schimba și mai des, dar niciodată nu depășim proporția de 30%.
Noi folosim la schimbatul apei o pompă specială cu ajutorul căreia aspirăm și resturile de hrană sau fecale, rămase pe fundul acvariului.
Respectând aceste reguli, noi am reușit să înmulțim cu succes peștișorii, dar despre aceasta vă vom vorbi în alt articol.
Vă doresc acvarii frumoase!

(articol publicat inițial în revista
Practic idei pentru casă, grădină și apartament, nr.1/2015, pag. 66-67)


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu