duminică, 5 aprilie 2015

Cum aflăm cât de proaspăt este un ou?


Una dintre cele mai ușoare metode prin care aflăm prospețimea unui ou este testul scufundării în apă rece.
Pentru aceasta avem nevoie de un vas cu apă rece. Nivelul apei trebuie să fie de aproximativ două ori mai mare decât mărimea oului. De asemenea, recomand folosirea unui vas transparent.
Se așează oul în apă și se observă.
Dacă oul se scufundă până la fundul vasului, acesta este destul de proaspăt. Dacă de la început oul plutește înseamnă că nu mai este bun pentru consum și trebuie aruncat.
Mai multe detalii puteți observa în această imagine:
Vă întrebați probabil de ce se întâmplă asta? După cum știți, coaja oului este poroasă, motiv pentru care o mică parte din lichidul din ou se evaporă odată cu trecerea timpului, iar locul său este luat de aer. Cu cât este mai mult aer în interior, cu atât perioada de conservare este diminuată.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu