Nu-i așa că ne atrag alimentele frumos
colorate? Fiecare dintre noi suntem tentați să folosim cât mai mulți coloranți alimentari
pentru ca bucatele noastre să aibă un aspect cât mai atractiv. Câți dintre noi
verifică etichetele produselor pe care le consumă? Dacă am face asta mereu, am vedea
că în fiecare produs se găsește cel puțin un tip de colorant artificial. Multe
culori artificiale din alimente conțin substanțe chimice foarte toxice, care
sunt responsabile pentru diferite boli, tulburări, probleme de comportament și
mutații genetice.
După ce am citit mai multe studii
despre efectele coloranților alimentari artificiali, ne-am hotărât să căutăm
alternative. Am căutat și am aflat faptul că bunicile și străbunicile noastre
foloseau diferite plante și alimente pentru a da anumite culori preparatelor, ba
chiar să vopsească ouă de Paști.
Astfel ne-am gândit să vă prezentăm
câteva culori naturale cu care puteți dichisi ouă de Paști.
Înainte de a le colora, ouăle se spală
bine (FĂRĂ detergent de vase sau alte chimicale) cu apă călduță, după care se
șterg/usucă. Aceasta se face pentru a elimina eventualele urme de mizerie sau
grăsimi depozitate pe coaja oului.
Principalele plante și alimente cu
care putem colora ouăle sunt:
Coji de ceapă roșie – pentru culoarea
roșu - maroniu
Coji de ceapă galbenă – pentru
culoarea auriu, portocaliu, piersică
Sfecla roșie –
pentru culoarea roșu, roz
Turmeric (curcuma) –
pentru culoarea galben
Varză roșie – pentru culoarea albastru,
bleu, violet
Afine – pentru culoarea mov
Spanac – pentru culoarea verde
Urzici – pentru culoarea verde
Cafea (concentrată) – pentru culoarea
maro
Boia de ardei – pentru culoarea maro - cărămiziu
Frunze de nuc – pentru culoarea maro
Culoarea se obține prin tocarea
plantei mărunt și fierberea ei timp de 30 de minute. După strecurare, în apa
colorată se adaugă un praf de sare și 1-2 linguri de oțet alb.
Nuanța dorită se obține ținând oul mai
mult sau mai puțin timp în culoare la temperatura camerei. Culorile mai intense se obțin în intervale
mai mari, pe când cele pastelate în intervale mai scurte.
Sfat: Folosiți mănuși la curățatul
legumelor, la mânuirea soluțiilor și a ouălor colorate.
PS: Nu suntem noi profesioniști, dar
măcar încercăm să descoperim tehnici demult apuse.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu