Dovleacul, numint și bostan sau curcubăta (Cucurbita maxima) este o plantă erbacee anuală cultivată pentru florile, fructul și semințele sale.
Iată mai multe informații:
- Dovleacul este numit diferit, în funcție de regiunea geografică a României: Moldova - bostan turcesc, Transilvania - curcubăta/curcubete sau ludae, Banat - dulete sau ludae.
- Dovlecii sunt de obicei de culoare portocalie, dar pot fi și galbeni, albi, verzi sau roșii.
- Dovlecii sunt de obicei de formă sferică.
- Dovlecii pot varia în greutate. Greutatea medie a unui dovleac este de aproximativ 6 kg.
- Anual, în mai multe țări au loc concursuri de crescut dovleci. Mulți dintre dovlecii participanți la aceste concursuri cântăresc peste 450 de kg. Momentan, recordul este de 953,5 kg.
- Florile de dovleac sunt galbene și cărnoase. Polenizarea acestora se realizează cu ajutorul albinelor.
- Ca produs alimentar, dovleacul poate fi copt, fiert, prăjit sau aburit. Cele mai cunoscute preparate din dovleac sunt: mălaiul moldovenesc, dovleacul copt în cuptor, plăcinta cu dovleac și supa de dovleac.
- Semințele de dovleac sunt pline de minerale precum fosfor, magneziu, potasiu, mangan, fier, zinc și cupru.
- 100 de grame de dovleac conține aproximativ 26 de calorii.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu