sâmbătă, 1 octombrie 2016

De ce de Acoperământul Maicii Domnului este sărbătorită Ziua Părului?Luna Octombrie debutează cu o sărbătoare închinată Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, Acoperământul Maicii Domnului.

Datorită evlaviei poporului dreptcredincios pentru Maica Domnului, această minune a arătării Fecioarei Maria în Biserica din Vlaherne a pătruns în cultul Bisericii Ortodoxe.

În tradiția populară a satului arhaic românesc, în ziua de 1 Octombrie este celebrat „Sfântul Pocroavă”, numită și ziua părului. Numele acestui „sfânt” vine din slava veche și înseamnă văl sau acoperământ. De aceea, în această zi, fetele nemăritate se rugau Maicii Domnului ca să aibă păr bogat care să le acopere capul.

Trebuie să menționez că în comunitățile tradiționale exista o mare grijă pentru păr și pentru acoperirea capului. Fetițele purtau părul în două cozi, fetele mari într-o singură coadă împletită, iar femeile îl strângeau în diferite modalități sub năframă. Părul era îngrijit cu pare atenție în diferite ritualuri, transmise până în zilele noastre.

În satul tradițional, femeile nu aveau dreptul să poarte păr scurt, iar femeia măritată nu trebuia să iasă din casă cu părul despletit.0 comentarii:

Trimiteți un comentariu