joi, 9 aprilie 2015

Ouă vopsite cu ajutorul coloranților naturali

Nu-i așa că ne atrag alimentele frumos colorate? Fiecare dintre noi suntem tentați să folosim cât mai mulți coloranți alimentari pentru ca bucatele noastre să aibă un aspect cât mai atractiv. Câți dintre noi verifică etichetele produselor pe care le consumă? Dacă am face asta mereu, am vedea că în fiecare produs se găsește cel puțin un tip de colorant artificial. Multe culori artificiale din alimente conțin substanțe chimice foarte toxice, care sunt responsabile pentru diferite boli, tulburări, probleme de comportament și mutații genetice.
După ce am citit mai multe studii despre efectele coloranților alimentari artificiali, ne-am hotărât să căutăm alternative. Am căutat și am aflat faptul că bunicile și străbunicile noastre foloseau diferite plante și alimente pentru a da anumite culori preparatelor, ba chiar să vopsească ouă de Paști.
Astfel ne-am gândit să vă prezentăm câteva culori naturale cu care puteți dichisi ouă de Paști.
Înainte de a le colora, ouăle se spală bine (FĂRĂ detergent de vase sau alte chimicale) cu apă călduță, după care se șterg/usucă. Aceasta se face pentru a elimina eventualele urme de mizerie sau grăsimi depozitate pe coaja oului.
După ce sunt spălate, ouăle sunt fierte și răcite, după care se cufundă în borcanul cu culoare.

Principalele plante și alimente cu care putem colora ouăle sunt:
Coji de ceapă roșie – pentru culoarea roșu - maroniu
Coji de ceapă galbenă – pentru culoarea auriu, portocaliu, piersică
Sfecla roșie – pentru culoarea roșu, roz
Turmeric (curcuma) – pentru culoarea galben
Varză roșie – pentru culoarea albastru, bleu, violet
Afine – pentru culoarea mov
Spanac – pentru culoarea verde
Urzici – pentru culoarea verde
Cafea (concentrată) – pentru culoarea maro
Boia de ardei – pentru culoarea maro - cărămiziu
Frunze de nuc – pentru culoarea maro
Culoarea se obține prin tocarea plantei mărunt și fierberea ei timp de 30 de minute. După strecurare, în apa colorată se adaugă un praf de sare și 1-2 linguri de oțet alb.
Nuanța dorită se obține ținând oul mai mult sau mai puțin timp în culoare la temperatura camerei. Culorile mai intense se obțin în intervale mai mari, pe când cele pastelate în intervale mai scurte.
Sfat: Folosiți mănuși la curățatul legumelor, la mânuirea soluțiilor și a ouălor colorate.
PS: Nu suntem noi profesioniști, dar măcar încercăm să descoperim tehnici demult apuse.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu